Vad är friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån för anställda, vilket innebär att du som arbetsgivare inte behöver göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på förmånen.  Det finns dock en del kriterier:

Den anställde ska själv betala sin aktivitet, och lämnar sedan in kvittot till arbetsgivaren och får ersättning.

Friskvårdsbidraget går inte att byta ut mot pengar, utan skall alltid föregås av ett utlägg med kvitto.

Aktiviteterna ska vara av mindre värde och enklare slag.

Maximalt belopp per år och anställd är 5.000 kronor inklusive enligt Skatteverket. Om arbetsgivaren erbjuder ett högre belopp är hela bidraget skattepliktigt från första kronan.

Erbjudandet måste rikta sig till alla anställda i aktiv tjänst

Arbetsgivaren har rätt att neka friskvårdsbidrag till anställda som inte är i aktiv tjänst, vilket innebär att personal som är föräldrar- eller tjänstlediga inte behöver erbjudas friskvårdsbidrag.

Vilka ses som anställda och får nyttja friskvårdsbidraget?

Innehavare av enskild firma eller delägare i Handels- eller Kommanditbolag räknas INTE som anställd och får därmed inte nyttja friskvårdsbidraget.

Ägare av AB ses som anställd av sitt eget bolag och får nyttja friskvårdsbidraget

Styrelseledamöter ses om anställda även om de inte tar ut lön, och får därför nyttja friskvårdsbidraget.

Övriga ”vanliga anställda” får nyttja friskvårdsbidraget.

Vad ingår i ett friskvårdsbidrag?

Ett friskvårdsbidrag får endast användas för att betala aktiviteten.

Tidigare tillhandahöll Skatteverket en lista över vilka aktiviteter som är godkända, men den tjänsten slutade de med. Det är nu upp till arbetsgivaren att bedöma och besluta vilka aktiviteter man godkänner. Om du som arbetsgivare är osäker på vilka aktiviteter du kan godkänna, utgå alltid från att aktiviteten ska innefatta motion eller liknande som främjar hälsa och välmående. Nedan finns några exempel:

Motion och sportaktiviteter

Som exempel kan nämnas agility, dans, gym, golf, ridning, skidåkning, racketsporter mm där det finns inslag av motion. Anmälningsavgift till motionslopp är också godkänt. Sporter utan inslag av motion är inte godkända för friskvårdsbidraget, t.ex biljard, dart och e-sport.

Friskvård utan inslag av motion

Olika typer av behandlingar som är avstressande eller lindrar stelhet eller smärta kan också godkännas. Det kan t.ex vara massage, ljusterapi, akupunktur, kostrådgivning, stresshantering eller nikotinavvänjning. Det finns en beloppsgräns per tillfälle för friskvård utan motion, maximalt får det kosta 1.000 kronor per tillfälle.

Webbtjänster och appar

Sedan några år tillbaka får man också godkänna friskvårdsbidraget för digitala tjänster som har med motion och hälsa att göra. Det kan t.ex vara appar för löpning, föra kostdagbok eller träningsscheman

Vad får inte ingå i friskvårdsbidraget?

Ersättning får inte betalas ut för t.ex medlemsavgifter, sola solarium, hyra eller köp av utrustning, diplom, sjukvård eller teorikurser.

Kvittot måste vara daterat under anställningstiden

En förutsättning för att friskvårdsbidraget ska kunna vara skattefritt är att den anställda har betalat för aktiviteten under sin anställningstid.

Om Lisa påbörjar sin anställning 1 oktober och lämnar in ett kvitto från september, får inte detta utlägg användas till friskvårdsbidrag.

Reducera beloppet till anställningstiden

Om en anställning påbörjas under året får arbetsgivaren fritt avgöra om den anställde har rätt till företagets uppsatta max-gräns för friskvårdsbidrag (dock max 5.000 kronor per år inkl moms) eller om friskvårdsbidraget reduceras i förhållande till antalet månader anställningen varit.

Exemple: Lisa påbörjade sin anställning 1 oktober, dvs hennes anställningstid för kalenderåret är 3 månader.  I detta fall får arbetsgivaren betala ut friskvårdsbidrag med antingen företagets uppsatta maxgräns eller maxgränsen / 12 månader x 3 månader.

Måste man som arbetsgivare erbjuda personalen friskvårdsbidrag?

Nej, det finns absolut inga krav på att en arbetsgivare måste erbjuda personal friskvårdsbidrag. Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma.

Om arbetsgivaren erbjuder friskvårdsbidrag är det också upp till arbetsgivaren att bestämma vilken max-nivå som gäller på företaget, under förutsättning att man inte överskrider 5.000 kr inkl moms per år.

Kvitto och utbetalning måste ske innevarande år

Friskvårdsbidraget måste kunna hänföras till innevarande år, både vad gäller kvittots datering och utbetalning av ersättningen.

Om en anställd har nyttjat hela sitt friskvårdsbidrag är det alltså inte tillåtet att ”hålla på kvittona” till januari.

Om den anställde lämnar in kvittot i god tid, så att arbetsgivaren rimligen hade kunnat hantera detta under året men pga bristande rutiner inte gör det, får friskvårdsbidraget utbetalas efter årsskiftet och då hänföras det det nya kalenderårets friskvårdsbidrag.

Om kvittot kommer för sent så att vi inte hinner betala ut?

Om den anställde lämnar in kvittot för sent så att företaget inte hinner betala ut friskvårdsbidraget innan årsskiftet får detta alltså inte betalas ut.

Sätt upp klara rutiner på arbetsplatsen

Det är alltså väldigt viktigt att det finns klara rutiner på arbetsplatsen, med ett sista-datum för inlämning av kvitton avseende friskvårdsbidrag så att utbetalningarna kan hinnas med från företagets sida innan årsskiftet för att undvika problem.