Vi på Annikas Redovisningsbyrå AB vill informera om en viktig säkerhetsfråga som kan påverka dig som företagare.
Spoofing innebär att någon utnyttjar en annan persons eller företags identitet för att genom exempelvis spioneri eller manipulation bedra någon annan och få tillgång till känslig information. Spoofing görs online och metoderna utvecklas med tiden. Exempelvis kan bedragare utge sig för att vara ett företag och skicka ett e-mail med länkar till en falsk hemsida.
Olika typer av spoofing
Internetstiftelsen förklarar att spoofing är en vanlig form av bedrägeri. Enligt dem finns det flera olika former av vanligt förekommande spoofing:
- Manipulerade nummerpresentationer: Bedragare kan förfalska det nummer som visas på din telefon. Det kan se ut som att samtalet kommer från din bank, en myndighet eller en vän. Genom att använda ett bekant nummer ökar chansen att du svarar och följer deras instruktioner.
- Falsk kundtjänst: Bedragare kan låtsas vara från kundtjänst hos din bank eller ett annat företag. De kan säga att de behöver din hjälp för att lösa ett problem med ditt konto. Ofta skapar de en känsla av brådska för att få dig att agera snabbt.
- Falska myndighetssamtal: Bedragare kan utge sig för att vara från en myndighet, som Skatteverket eller polisen. De kan hävda att du är under utredning eller att det finns ett problem som du måste åtgärda omedelbart. Målet är att få dig att lämna ut känslig information eller betala pengar.
- Falska SMS: Bedragare kan också skicka ut SMS som ser ut att komma från pålitliga aktörer, exempelvis Polisen eller Skatteverket. I SMS:et finns en länk bedragaren vill att du ska klicka på. Ibland är syftet att få dig att uppge känslig information medan det ibland kan vara att sprida ett virus i din telefon.
- Bluffmail: Bluffmail skickas ut i samma syfte som SMS. Bedragaren vill att du ska klicka på en länk eller ladda ned en fil.
- Falska webbplatser: Vissa bedrägerier sker också via falska webbplatser. Bedragaren bygger då en webbplats i syfte att göra den identisk med ett företags eller en myndighets webbplats. Där uppmanas du uppge inloggningsuppgifter eller kontoinformation.
Är spoofing lagligt?
Spoofing är olagligt i Sverige och många andra länder, särskilt när det används för bedrägeri. Brott som involverar spoofing kan leda till åtal för bedrägeri eller identitetsstöld. Myndigheter och teleoperatörer arbetar aktivt för att förhindra och bekämpa spoofing.
Så undviker du spoofing
Det finns flera sätt att försöka undvika spoofing. Likt lösningar för andra bedrägeriproblem på nätet gäller det att vara försiktig för att förhindra attacken. Här nedan ger vi några tips på åtgärder att vidta:
- Antivirusprogram: Genom att skaffa ett antivirusprogram skyddar du dig mot eventuella skadliga filer och länkar. Många program hindrar dig från att klicka på länkar eller filer genom att skicka en varning om skadligt innehåll. Även om du har ett virusprogram installerat är det viktigt att välja var du klickar med omsorg.
- Var försiktig med vilka länkar du klickar på: Var vaksam gällande vilka filer du öppnar samt länkar eller bilder du klickar på om du inte är säker på att avsändaren är en trygg källa.
- Installera VPN: Genom att installera VPN kan du stärka din anonymitet på nätet ytterligare. VPN krypterar anslutningen till servern din internettrafik passerar genom. Det gör det svårare för bedragare att komma åt din information.
Hur kan du skydda dig mot spoofing-bedrägerier?
- Dela aldrig känslig information: Om någon ber dig att lämna ut lösenord eller annan känslig information via telefon, avbryt samtalet och kontakta organisationen direkt.
- Dubbelkolla informationen: Om du får ett samtal eller meddelande som verkar misstänkt, dubbelkolla informationen genom att gå till organisationens officiella webbplats eller använda deras app.
Vad ska du göra om ditt nummer blir spoofat?
- Rapportera det: Kontakta din teleoperatör omedelbart för att rapportera spoofingincidenten.
- Övervaka dina konton: Håll koll på dina bankkonton och andra känsliga konton för att upptäcka eventuell ovanlig aktivitet.
- Informera andra: Låt dina kontakter veta att ditt nummer har blivit spoofat för att förhindra att de faller för bedrägerier.
Vi hoppas att denna information hjälper dig att vara bättre förberedd och skyddad mot spoofing-bedrägerier.
Med vänliga hälsningar,
Annikas Redovisningsbyrå AB