Ny kvittolag från 1 juli 2024

En ny kvittolag införs 2024-07-01, vilken innebär att papperskvitton inte behöver sparas, under förutsättning att det finns en komplett digital kopia som inte kan förändras eller försvinna.

Den nya lagens formulering är att dessa nya regler endast gäller för kvitton som är daterade 2024-07-01 eller senare. För äldre kvitton gäller de gamla reglerna.

Hur ska den digitala kvittokopian se ut?

Den digitala kopian skall tydligt innehålla all information från originalkvittot. Det är därför av största vikt att kvittot i sin helhet överförs till den digitala versionen. Tänk på att vissa kvitton kan vara långa eller flersidiga. All information måste identiskt överföras till den digitala versionen.

Överföringen från papperskvitto till digitalt kvitto måste säkerställas och får inte innebära någon risk för att informationen förändras eller försvinner.

Det digitala kvittot måste sparas

Den nya lagen gäller att papperskvitton med inköpsdatum 2024-07-01 eller senare får slängas under förutsättning att de överförts oförändrade och i sin helhet till digital form. Det digitala kvittot måste vara komplett och måste sparas i minst sju år efter räkenskapsårets slut.

Hur ska det digitala kvittot sparas?

Alla kvitton måste finnas att tillgå i sju år efter räkenskapsårets slut. Hur du lagrar dem är upp till dig, men säkerställ att de sparas på ett säkert sätt.

Kvitto-app

Det finns många kvitto-appar på marknaden. Vi på Annikas Redovisningsbyrå AB har ett samarbete med en kvitto-app som vi kan administrera och överföra till vårt ekonomisystem. De digitala kvittona kommer in som bilder till ekonomisystemet och kopplas ihop med verifikationen som skapas. Om ni är intresserade av kvitto-appen, kontakta oss så löser vi det.

Vad gäller för kvitton innan nya lagen träder ikraft?

Papperskvitton före 2024-07-01 måste fortfarande sparas i sitt originalskick, dvs dessa papperskvitton får inte kastas.

  • Om kvittona har överförts i digital form måste de sparas i minst tre år efter räkenskapsårets slut.
  • Om de inte har överförts i digital form måste de sparas i minst sju år efter räkenskapsårets utgång

Den nya lagen gäller endast för kvitton som är daterade 2024-07-01 eller senare