Regeringen lade i början av november fram ett förslag om nya 3:12-regler, vilket planeras att införas från 1 januari 2018. Observera att allt är ett förslag än så länge.

Pressmeddelande från Statens Offentliga Utredningar
Klicka här för att läsa pressmeddelandet per 2016-11-03

Högre skatt på aktieutdelning inom gränsbeloppet

Förslaget som utredningen visar är att skatten på utdelning inom gränsbeloppet höjs från 20% till 25%

Beräkning av gränsbelopp

Vad är gränsbelopp?

Gränsbelopp är det belopp varje aktieägare räknar fram på sin personliga deklarationsbilaga K10. Det belopp man får fram där är det maximala beloppet man kan ta ut som aktieutdelning med beskattning som inkomst av kapital. Om man tar ett högre belopp blir det beskattning som inkomst av tjänst. Gränsbeloppet kan beräknas enligt förenklings- eller huvudregeln.

Förenklingsregeln (schablonregeln)
Enligt nuvarande regler ligger schablonbeloppet på 2,75 inkomstbasbelopp. Enligt det nya förslaget kommer detta att sänkas till 1,75 inkomstbasbelopp. Gränsbeloppet för 2017 ligger på 163.075 kronor, och om förslaget går igenom innebär det att schablonbeloppet för 2018 blir 107.625 kronor. Dessa belopp proportioneras i förhållande till hur stor del av bolagets aktier man äger. Om man äger 100% av aktierna är det beloppen ovan som gäller, om man äger 50% av aktierna är det således 50% av beloppen ovan som gäller.

Huvudregeln (lönesummeregeln)
Under förutsättning att man tar ut kontant lön enligt vissa regler (se nästa stycke om spärrlön) får man enligt nuvarande regler idag tillgodoräkna sig 50% av hela löneunderlaget som utdelningsutrymme – i förhållande till ägd andel i bolaget. I korthet kommer detta enligt nya förslaget att ändras till

  • 10% av andelsägarens löneunderlag upp till 8 inkomstbasbelopp
  • 25% av andelsägarens löneunderlag mellan 8 och 60 inkomstbasbelopp
  • 50% av andelsägarens löneunderlag över 60 inkomstbasbelopp

Sparat gränsbelopp från tidigare år
Förslaget som lämnats kommer inte att påverka gamla sparade gränsbelopp. Det betyder att gamla sparade gränsbelopp fortfarande får sparas. Men viktigt att tänka på är att när utdelning tas, är det uttagsårets gällande skatteregler som gäller– inte gamla års regler.

Spärrlön
Enligt nu gällande regler måste man som aktieägare, eller närstående, ta ut lön med minst
– 6 inkomstbasbelopp + 5% av bolagets totala lönesumma, eller
– 9,6 inkomstbasbelopp
för att få tillgodoräkna sig lönebaserad utdelning enligt huvudregeln

Enligt nya förslaget föreslås att löneunderlaget först ska fördelas i förhållande till andelarna i bolaget, och därefter beräknas med
– 8 inkomstbasbelopp + 5% av ägarens och dennes närståendes löneunderlag, eller
– 15 inkomstbasbelopp

Viktigt att tänka på är att förslaget utgår från ägarens och dess närståendes löneunderlag istället för hela företagets kontanta lönesumma!

Om man är ensam löntagare i sitt bolag behöver man under 2017 ta ut lön om minst 517.895 kronor, medan det under 2016 räcker med att man tar ut 374.527 kronor, för att kunna nyttja huvudregelns lönebaserade utrymme.

Andra förändringar

Enligt dagens regler får det lönebaserade utrymmet uppgå till max 50 gånger din egna eller någon närståendes lön. Enligt det nya förslaget slopas detta tak.

Enligt dagens regler krävs att man äger minst 4% av aktierna för att kunna nyttja det lönebaserade utdelningsutrymmet. Enligt det nya förslaget slopas andelskravet.

Takbelopp
Enligt dagens regler finns takbelopp för hur stor del av en utdelning respektive kapitalvinst som i vissa fall ska beskattas som inkomst av tjänst. För utdelning är taket 90 inkomstbasbelopp och för kapitalvinster är taket 100 inkomstbasbelopp.

Enligt nya förslaget föreslås ett gemensamt takbelopp om 100 inkomstbasbelopp för både utdelningar och kapitalvinster. Förslaget innebär också att skattesatsen för utdelning och kapitalvinst som överstiger takbeloppet skall beskattas med 25% (istället för dagens 30%)

Ikraftträdande

Förslaget föreslås att träda i kraft 1 januari 2018. Det innebär att det är löner som utbetalas under 2017 som ligger till grund för beräkningen enligt huvudregeln.