Nu är det hög tid att titta igenom ägarlönerna för inkomstår 2016 – det finns olika gränser att ta hänsyn till, under förutsättning att bolagets ekonomi tillåter höga löner.
Lön upp till brytpunkten för statlig skatt
Om bolaget går bra rekommenderar vi att man som bolagsägare tar ut en lön om minst 443.200 kronor under inkomstår 2016, dvs upp till brytpunkten för statlig skatt. För inkomst över denna nivå tillkommer statlig skatt med 20%.
Lön upp till maximal pensionsgrundande inkomst
För att nyttja maximal pensionsgrundande inkomst skall lön under inkomstår 2016 uppgå till 444.750 kronor efter avdrag för allmän pensionsavgift, vilket innebär 478.551 kronor i årsinkomst.
Lön upp till maximalt utdelningsutrymme
För att få maximalt utdelningutrymme på sin personliga deklarationsblankett K10 skall en aktieägare under inkomstår 2016 ta ut lön med antingen
- 569.280 kronor
… eller … - 355.800 kronor + 5% av bolaget totala löner (inkl sin egen lön)
Om man tar ut lön med 569.280 kronor kan man alltid nyttja lönesummeregeln, då faller alternativ 2 bort.
Om man är ensam löntagare i sitt aktiebolag klarar man lönesummeregeln enligt alternativ 2 ovan, om man under inkomstår 2016 tar ut en lön om minst 374.550 kronor.
I det fall man uppfyller antingen alternativ 1 eller alternativ 2 ovan får man, som reglerna ser ut idag, tillgodoräkna sig 50% av bolagets totala löner som utdelningsutrymme.
(I det fall man har oerhört mycket löner i bolaget finns ett tak, men ingen av våra kunder kommer upp i dessa nivåer varför jag inte skriver om detta)
Om man inte äger samtliga aktier i bolaget proportioneras utdelningsutrymmet i förhållande till ägd andel av bolagets totala aktier. Observera dock att man ändå måste ta ut lön enligt alternativ 1 eller 2 ovan – dessa värden är inte proportionerligt till antal ägda aktier.
Utdelning eller lön?
En aktieutdelning är alltid trevligt att få, men det blir inte alltid det billigaste alternativet. I många fall är det mer lönsamt att ta ut lön istället för aktieutdelning. Aktieutdelning är ett sämre alternativ än att ta lön om man inte tagit ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt (443.200 kronor för inkomstår 2016). Först när man är uppe i dessa nivåer börjar det blir ekonomiskt intressant att diskutera en aktieutdelning.
Frågor?
Kontakta oss gärna om ni har några funderingar – men gör det i god tid eftersom detta gäller löner under år 2016.