Coronagåva

Fram till 2020-12-31 har alla arbetsgivare möjlighet att ge en extra skattefri gåva upp till 1.000 kronor inkl moms per person till sina anställda, den sk ”coronagåvan”. Syftet med detta är att inköpen gynnar näringslivet i detta svåra ekonomiska läget.

Eventuellt överstigande kostnad blir en skattepliktig förmån.

Det krävs att gåvor för samma värde ges till samtliga anställda eller till en viss kategori av de anställda.

Om någon anställd får en gåva till ett högre värde än övriga, är det överskjutande beloppet en skattepliktig förmån.

Julgåva

Julklapp får ges som skattefri förmån om kostnaden är maximalt 450 kronor inkl moms per person.

Julklappen har ett absolut värde, vilket innebär att om den kostar mer än 450 kronor blir HELA värdet en skattepliktig förmån.

Mer om julgåvor och andra representationsgåvor kan ni läsa om här

Kombinera Coronagåva och julgåva

Coronagåvan och julklappen kan fram till 2020-12-31 kombineras, vilket innebär att det maximala gåvobeloppet blir 1.450 kronor inkl moms per person.

Om Coronagåvan och julklappen kombineras, och om gåvans värde överstiger 1.450 kronor inkl moms per person, räknas först de 450 kronorna av och därefter de 1.000 kronorna. Det kvarstående beloppet blir en skattepliktig förmån för den anställde.

Vad får gåvan/gåvorna  bestå av?

Varken julklappen eller coronagåvan får bestå av pengar eller presentkort som kan bytas mot pengar. Om arbetsgivaren skänker pengar till ideell verksamhet istället för att ge gåvor till personalen gäller nedan:

  • Om arbetsgivaren beslutar sig för att skänka pengar till en ideell organisation istället för att ge gåvor till anställda, blir gåvan en skattefri förmån för den anställde.
  • Om personalen avsäger sig gåvor och istället begär att arbetsgivaren ska skänka pengar till en ideell organisation blir det en skattepliktig förmån för den anställde, eftersom detta då betraktas som en penninggåva till den anställda.