Julklappar till anställda

Det finns självklart inget krav på att ge anställda en julklapp, men om man vill ge julklapp till anställda måste man se upp med att uppfylla kraven som gäller – annars blir julklappen en skattepliktig förmån för den anställde:

  • Julklappen får kosta max 450 kronor inklusive moms.
  • Julklappen får inte bestå av pengar eller presentkort som kan bytas ut mot pengar.
  • Julklappen får inte bestå av penninggåva till ideell verksamhet, där den anställde begär detta.

Om de tre punkterna ovan uppfylls, blir gåvans värde avdragsgill för arbetsgivaren och momsen avlyftbar (under förutsättning att arbetsgivaren har avdragsrätt för moms) och någon förmånsbeskattning blir inte aktuell för den anställde.

Om någon av punkterna ovan inte uppfylls blir hela gåvan en skattepliktig förmån för den anställde, arbetsgivaren får betala sociala avgifter på hela gåvans värde och det blir dock en avdragsgill post i bokföringen, som om det vore lön, men observera att momsen inte blir avlyftbar.

Julklappar till andra än anställda

Reklamgåvor som ges till ett större antal personer är avdragsgilla under förutsättning att de är försedda med det givande företagets logotyp och att de är av obetydligt värde.

Att ge gåvor till andra än personalen i samband med helger och högtidsdagar ses som en personlig gåva, och detta är inte avdragsgillt.

Representationsgåvor är avdragilla upp till beloppsgränsen, under förutsättning att det verkligen är representation, t.ex om en affärsförhandling sker. Beloppsgränsen för reklamgåvor är 300 kronor inklusive moms enligt Skatteverket.

Skänka pengar till ideell verksamhet

Om arbetsgivaren beslutar sig för att inte ge julklappar till de anställda utan att istället skänka pengar till en organisation blir detta ej skattepliktigt för de anställda.

Om personalen avsäger sig julklappar och istället begär att arbetsgivaren skall skänka pengar till en organisation betraktas detta som en penninggåva till den anställde och detta skall då förmånsbeskattas av den anställde.