Julen närmar sig med stormsteg och kanske ni tänkt ge julklappar till anställda och kunder? Men  … vad är det som gäller egentligen?

Julklappar till personalen

Man får ge julklappar till sina anställda – men tänk på att julklappens värde inte får överstiga 450 kronor inklusive moms. Om värdet är högre betraktas gåvan som lön, och hela gåvans värde blir en skattepliktig förmån för den anställde och företaget får betala sociala avgifter. Bolaget får inte lyfta momsen på julklappen om värdet överstiger 450 kronor inklusive moms.

Julgåvan får inte bestå av kontanter eller presentkort som kan bytas mot pengar.

Penninggåva till ideell verksamhet istället för julklapp

Om den anställde begär att arbetsgivaren skänker pengar till ideell verksamhet istället för att få en julklapp skall den anställde beskattas för gåvans värde som för lön, eftersom detta då jämställs med kontanter.

Om arbetsgivaren däremot beslutar sig för att inte ge några julklappar till de anställda utan istället skänka pengar till en organisation blir det ingen skattepliktig gåva för de anställda – men som alltid är gåvor ej avdragsgilla.

Julklappar till andra än personalen

Att ge julklappar till andra personer än personalen, t.ex kunder, är inte avdragsgillt. Reklamgåvor är avdragsgilla om de är av obetydligt värde och om de är försedda med det givande företagets logotyp, under förutsättning att de ges till ett större antal personer. Dock är det mycket känsligt att ge representationsgåvor i samband med helger och högtidsdagar, då detta anses vara personliga gåvor – och det är inte avdragsgillt.

Man får ge en gåva till en kund i samband med representation, t.ex om en affärsförhandling sker.

Enligt Skatteverket är beloppsgränsen för reklamgåvor 300 kronor inklusive moms.

 

julklappar